Astrologie Vedica

Articole

Dr. Masaru Emoto, 22 iulie 1943 - 17. octombrie 2014

Masaru Emoto ChartMasaru Emoto a fost un cercetator japonez, absolvent al Universitatii din Yokohama din Japonia care a devenit faimos datorita cercetarilor sale asupra cristalelor de apa. El a descoperit ca emotiile si vibratiile pot schimba structura cristalelor de apa. In acest sens el a expus mostre de apa diferitelor ganduri si cuvinte si a observat ca forma cristalelor de apa expusa emotiilor si cuvintelor pozitive aveau o structura regulata foarte armonioasa pe cand cele expuse cuvintelor
si emotiilor negative formau structuri haotice dizarmonioase. El si-a expus rezultatele cercetarilor sale intr-o serie de carti traduse si in limba romana. Sa vedem in ce masura gasim in harta sa legaturi cu lumea misterioasa a apei.
Masaru Emoto s-a nascut la data de 22 iulie 1943 ora 16.50 in Yokohama Japonia. In aceasta harta conform sistemului sideral ascendentul este in sagetator.
Persoanele care au acest ascendent sunt persoane foarte optimiste, active, modeste, idealiste care iubesc adevarul, sunt persoane religioase si sunt capabile de sacrificii.
Ceea ce este cel mai interesant de observat la aceasta harta, este faptul ca avem 6 planete in zodii de apa, Soarele, Mercur, Jupiter, Rahu si Pluto in zodia racului si luna in zodia pestilor iar Masaru Emoto a devenit cunoscut lumii intregii prin studiile sale legate de apa.
Dintre toate cele 12 case astrologice, casa a8a pare sa fie cea mai complicata, insa pe partea pozitiva aceasta casa a8a reprezinta cercetarea si transformarea iar in aceasta harta avem 5 planete in casa a8a in zodia racului ceea ce indica inclinatia nativa spre cercetare pe care a avut-o acest om de stiinta.
Planeta Jupiter care guverneaza ascendentul este conjuncta in aceasta harta in casa a8a cu planeta Mercur care guverneaza profesia ceea ce indica conexiune dintre planul profesiei si cel al cercetarii. Tot in casa a8a avem si Soarele care este guvenatorul casei a9a a studiilor si inspiratiei divine in munca sa de cercetare.
In plus, toate cele 5 planete din zodia racului sunt dinamizate de planeta Saturn, planeta muncii si disciplinei ceea ce indica foarte multa munca si disciplina cat si o minte foarte stabila si puternica (Mercur primeste influenta de la planeta Saturn). Este de remarcat si pozitia lunii in pesti care este un indicator al unei intuitii foarte fine si elevate care este dinamizata de planeta Jupiter din casa a8a o casa a cercetarii si trasnformarii, iar munca sa a fost despre cercetare si transformare, despre transformarea apei sub influenta unor vibratii pozitive sau negative ceea ce a adus la concluzia ca natura vibratiilor influenteaza mediul in cazul de fata structura apei.
Putem observa ca cele 5 planete sunt dinamizate si de planeta Marte ceea ce aglomereaza si face si mai activa aceasta casa a8a.
De remarcat este si pozitia planetei Venus in casa a9a, ceea ce i-a conferit acestui cercetator si doza de placere si entuziasm de care a avut nevoie in munca sa.
Foarte importanta este si prezenta planetei Pluto in casa a8a, o planeta a transformarilor profunde, in cazul de fata a transformarilor prin care trece apa dar si a traformarilor lui Masaru Emoto ca fiinta umana in urma acestor descoperiri. Foarte evidenta aceasta atractie spre cerecetare este data si de pozitia planetei Saturn in constelatia Mrigashira care este cunoscuta ca fiind o constelatie a celor ce cerceteaza aflata sub influenta planetei Marte.
De fapt, combinatia Marte – Saturn care dinamizeaza casa a8a a cercetarii, i-a dat perseverenta si determinarea necesara in a duce la bun sfarsit aceste cercetari.
In plus, planeta Saturn este conjuncta cu planeta Uranus ceea ce i-a dat impulsul de a cerceta domenii neobisnuite iar planeta Uranus reprezinta energia care explodeaza, in cazul de fata este vorba despre energia care condenseaza apa transformand-o in cristale.
Din cele prezentate, reiese ca planetele Marte si Saturn l-au condus pe Masaru Emoto in munca sa dar apartia ideii in sine a fost determinata de influenta planetelor Uranus si Pluto ceea ce poate fi catalogat ca si o revolutie creata in domeniul cercetarii si mai ales in stiinta vibrationala.
In astrologia vedica se lucreaza cu o serie de harti secundare pentru o mai buna clarificare a astrogramei natale iar harta D10 reprezinta astrograma profesiei. Foarte interesant este si ceea ce gasim in harta D10 unde Soarele si planeta Saturn sunt exaltate, planeta Mercur este in gemeni si Luna ramane in pesti la fel ca si in astrograma natala iar aceste elemente fac astrograma profesiei foarte puternica cu potential pozitiv ridicat.
In sistemul vedic pe langa astrogramele divizionale se lucreaza cu sistemul dashelor care ajuta in determinarea perioadelor de timp guvernate de anumite planete. Incepand cu anul 2000, Masaru Emoto a intrat sub influenta Lunii care in aceasta harta guverneaza casa a8a a cercetarii, si imediat dupa inceperea acestei dashe publica cartea Mesaje de la apa si de la Univers iar apoi o serie de alte carti ca, Forma iubirii, Miracolul apei, Mesaje ascunse din apa, carti care l-au facut faimos in intreaga lume alaturi de minunatul mesaj pe care l-a transmis umanitatii.
Masaru Emoto a plecat din planul fizic pe data de 17 octombrie 2014 moment in care era guvernat de dasha planetei Marte si Mercur, Marte guvenatorul taramului nevazut si Mercur situat in casa a8a a mortii fizice.
Prin studiul acestei harti putem trage concluzia ca, a8a casa care este foarte dominanta in cazul de fata nu este numai o casa a problemelor, ea poate sa contina un urias potential pozitiv care poate fi folosit in directia cercetarii si dezvoltarii.
De asemenea, o influenta atat de puternica a zodiilor de apa plus prezenta celor 5 planeta in casa a8a ne indica dominatia acestor arhietipuri astrale asupra vietii personale a oamenilor.


Ce este o astrograma?

O astrograma reprezinta o fotografie a cerului astral in momentul nasterii. Cerul astral este format dintr-o banda imaginara numita zodiac care este impartita in 12 segmente numite case astrologice iar fiecarui segment ii corespunde o zodie incepand cu zodia berbecului si termanand cu zodia pestilor.
Zodia care se afla pe directia rasarit a localitatii in care ne nastem reprezinta ceea ce in astrologie se numeste Ascendent si va indica casa numarul 1 a astrogramei. In ordine, urmatoarea zodie va reprezenta casa a2a si numerotarea continua pana la ultimul segment reprezentat de casa a12a.
Dintre cele 12 case astrologice cea mai importanta este casa intai reprezentand ascendentul si indica punctul de pornire in analiza unei astrograme.
Ascendentul se schimba la fiecare 2 ore ceea ce face ca copii nascuti in aceeasi zi sa aiba ascendenti diferiti in functie de distanta la care se naste unul fata de altul.
Pamantul face o rotatie completa in jurul axei sale odata la 24 de ore timp in care parcurge tot zodiacul. Prin cele 12 zodii se misca planetele si au viteze diferite de deplasare pe cerul astral.
Luna este astrul care are cea mai mare viteza ea strabatand o zodie in 2 zile si jumatate, Soarele parcurge un semn zodiacal intr-o luna de zile, Jupiter parcurge un semn zodiacal intr-un an de zile iar Saturn in 2 ani si jumatate. Deci fiecare astru are timpi de parcurgere diferiti printr-o zodie.
Adesea planetele se intalnesc in drumul lor prin zodiac iar in momentul in care ajung in acelasi semn zodiacal se spune ca sunt in conjunctie.
Fiecare zodie este guvernata de o anumita planeta si imprima zodiei respective anumite trasaturi, planeta Marte guverneaza zodia Berbecului si zodia Scorpionului, Venus guverneaza zodia Taur si Balanta, Jupiter guverneaza Sagetatorul si Pestii iar Saturn zodia Capricornului si zodia Varsatorului. Mai exista si notiunea de planeta retrograda ceea ce indica faptul ca planeta este foarte aproape de pamant si are o miscare aparenta numita retrograda. O planeta retrograda intr-o astrograma are o semnificatie speciala in sensul ca este o planeta karmica si indica faptul ca relatiile cu anumite persoane sau situatii ce apar vin dintr-o viata anterioara si trebuie rezolvate in aceasta viata. Ce fel de situatii trebuie rezolvate tin de casa astrologica in care se afla planeta respectiva si de calitatea sa de stapan a anumitor case. Dar despre acest subiect al planetelor retrograde intr-un alt articol.


Astronomie si Astrologie Vedica

Pentru a lucra cu sistemul astrologic vedic este absolut necesar sa se inteleaga miscarea reala a planetelor in Univers. Cu studiul miscarii corpurilor ceresti se ocupa astronomia ceea ce face ca intre cele 2 sisteme sa fie un grad mare de afinitate.
Sistemul astrologiei vedice este bazat pe sistemul zodiacului fix, unde semnele zodiacale sunt identice cu constelatiile astronomice avand acelasi nume.
Se intampla adesea, ca astronomii sa fie intrebati ce cred ei ca oameni de stiinta despre astrologie iar raspunsul lor sa fie unul negativ, deoarece se raporteaza la datele furnizate de astrologia occidentala argumentand ca pozitia planetelor pe cerul astral nu este cea reala.
Dar nu acelasi lucru se intampla si cu astrologia vedica care ia in considerare si miscarea de precesiune a echinoctiilor.
Planeta pamant are 3 tipuri de miscare: una in jurul axei proprii, una in jurul soarelui si miscarea de precesiune data de deplasarea punctului vernal.
Conform astronomiei, echinoctiul vernal parcurge intregul zodiac in 26 000 de ani. Aceasta miscare arata ca o miscare retrograda lenta si care atunci cand este luata in consideratie face diferenta dintre astrologia vedica si astrologia occidentala care nu ia in considerare miscarea de precesiune a echinoctiilor.
In urma cu 2000 de ani cele doua sisteme au coincis iar in momentul prezent datorita faptului ca astrologia vedica ia in considerare aceeasta miscare de *franare*, distanta dintre cele doua sisteme este de 24 de grade.
Pe siturile de astronomie, prima zi in care soarele intra in constelatia berbecului este pe data de 19 aprilie iar in programele de astrologie prima zi in care Soarele intra in Berbec este data de 14 aprilie. Diferenta este una destul de mica si arata valabilitatea unui sistem vechi de mii de ani aparut cu mult inaintea astronomiei moderne. De fapt astronomia valideaza ceea ce inteleptii antici au emis cu mii de ani in urma.
Cel mai important tratat de astrologie al tuturor timpurilor este Brihat Parashara Hora Sastra si este un compendiu de astrologie vedica scris de Maharishi Parashara in urma cu 5000 de ani. Acest tratat cuprinde principiile de baza ale astrologiei vedice si o varietate de metode utilizate in prognosticare.
Mai jos aveti doua tabele, primul indica parcursul soarelui prin constelatii cu care lucreaza astrologia vedica iar al 2 lea indica parcursul soarelui prin constelatii indicat de astronomie.

Intrarea soarelui in constelatii conform astrogiei vedice

14 aprilie – 14 mai Berbec
15 mai – 14 iunie Taur
15 iunie – 15 iulie Gemeni
16 iulie – 16 august Rac
17 august – 16 septembrie Leu
17 septembrie – 16 octombrie Fecioara
17 octombrie – 15 noiembrie Balanta
16 noiembrie – 15 decembrie Scorpion
16 decembrie – 13 ianuarie Sagetator
14 ianuarie – 12 februarie Capricorn
13 februarie – 13 martie Varsator


Intrarea soarelui in constelatii conform astronomiei
19 aprilie – 13 mai – berbec
14 mai – 19 iunie – taur
20 iunie – 20 iulie – gemeni
21 iulie – 9 august – rac
10 august – 15 septembrie – leu
16 septembrie – 30 octombrie – fecioara
31 octombrie – 22 noiembrie – balanta
23 noiembrie – 29 noiembrie – scorpius
30 noiembrie – 17 decembrie – Ophiuchus
18 decembrie – 18 ianuarie – sagetator
19 ianuarie – 15 februarie – capricorn
16 februarie – 11 martie – varsator
12 martie – 18 aprilie – pesti


Exemplu de analiza a punctelor sensibile a unei compatibilitati

Angelina Jolie ChartCompatibilitate Angelina Jolie si Brad Pitt

In astrologia vedica, cea mai cunoscuta metoda de stabilire a compatibilitatii dintre 2 persoane de sex opus se numeste Kuta. Prin aceasta metoda se iau in calcul 11 elemente iar fiecarui element ii este atribuit un anumit numar de puncte. Nivelul de compatibilitate este dat de  suma punctelor acumulate de toate elementele.

In cazul cuplului Angelina Jolie si Brad Pitt, punctajul primit este de 56% sau 20 de puncte din 36 posibile.

Punctele slabe ale acestei compatibilitati tin de partea mentala si temperamentala. Din 6 puncte posibile cuplul primeste doar 2.

Un alt tip de calcul care se aplica pentru determinarea compatibilitatii dintre doua persoane tine de suprapunerea celor doua harti si analiza
Brad Pitt Chartarmoniei pentru fiecare planeta in parte.


In cazul Angelina si Brad rezultatul compatibilitatii este de 57% iar cel mai mic punctaj il primeste planeta Mercur 42% care guverneaza comunicarea.

Din cele prezentate, rezulta ca cei doi au temperamente diferite, iar insuficienta comunicare data de influenta lui Mercur a blocat relatia de cuplu desi compatibilitatea generala este peste 50%.

 

 

 


Casa a-8-a – Casa transformarilor si obstacolelor

Dintre toate casele casele astrologice, casa a8a este cea mai misterioasa si mai greu de inteles, mai ales ca majoritatea previziunilor complicate/negative se fac prin analiza energetica a zodiei care cuprinde acest segment.

In zodiac, casa a8a este reprezentata de semnul Scorpionului si planeta Marte iar in harta  personala este reprezentata de a8a zodie de la ascendent.
Fiecare casa astrologica la fel ca si zodiile, inmagazineaza atat energii negative cat si energii pozitive, insa, in acest caz datorita faptului ca influentele energetice din acest sector produc in mare parte rezultate nefavorabile, in astrologia vedica casa a8a este considerata o casa malefica.

Pe partea negativa, casa a8a guverneaza obstacolele, bolile cronice, moartea, necazurile,suferinta, datoriile, catastrofele, accidentele grave etc. negative.

Pe partea pozitiva, casa a8a guverneaza energia fizica, regenerarea, transformarile interioare, cercetarile, cercetatorii, astrologia, psihologia, subconstientul, mostenirile, banii castigati fara efort. Aceasta este si o casa a iluminarii si eliberarii spirituale obtinuta prin transformari constiente sau prin suferinta.

Cunoscand si gestionand influenta negativa a casei a8a in harta personala, putem sa estimam cam cat de mult ne putem apropia de scopurile spre care tindem in viata, deoarece acest sector cuprinde slabiciunile noastre fizice si psihice, iar uneori indica partea intunecata a personalitatii pe care nu am reusit sa o controlam /transformam de-a lungul timpurilor. Din acest punct de vedere, casa a8a reprezinta o parte a depozitului karmic negativ din alte vieti. Cunoasterea potentialului negativ al acestei case in astrograma personala indica si efortul pe care va trebui sa-l depunem in confruntarea cu fricile, obsesiile si neputintele noastre iar in masura in care reusim sa invingem  ne apropiem tot mai mult de starea de intelepciune, echilibru,  eliberare.

In astrograma natala a Romaniei, planeta Mercur este situata in casa a8a in conjunctie cu soarele ceea ce indica efortul pe care trebuie sa il faca acest popor pentru purificarea partilor intunecate din subconstientul colectiv si individual.
In masura in care nu exista o preocupare constienta spre o curatenie morala, transformarile au fost, sunt si vor veni in mod dureros.
Deci, karma principala care trebuie rezolvata in mare parte pana in anul 2028 este o karma de transformare deci de evolutie.


Rahu si Ketu nodurile lunare in astrologia indiana

Rahu si Ketu sunt doua planete “umbra” numite si noduri lunare.
Nodul nord lunar este dat de deplasarea Lunii de la Sud la Nord iar in drumul sau intersecteaza eliptica. Acest punct este numit Rahu. In mod similar pozitia lui Ketu este data de deplasarea Lunii de la Nord spre Sud iar punctul de intersectie cu eliptica este numit nodul Sud lunar.
Aceste noduri lunare se afla la 180 grade departare unul de altul iar miscarea lor este tot timpul retrograda fata de miscarea directa a planetelor.
Rahu reprezinta lectia cu care se confrunta sufletul in aceasta viata pentru a evolua iar Ketu inmagazineaza actiunile dominante din existenta anterioara.
In harta natala aceste planete se comporta in asa fel incat fiinta umana sa inteleaga ca bunurile lumesti sunt iluzorii.

In plan fizic Rahu da o dorinta puternica de a poseda bunuri si de a castiga, aceasta planeta doreste ca fiinta umana sa guste si sa simta totul iar in momentul in care simturile sunt satisfacute, sa porneasca spre calea iluminarii spirituale. In plus Rahu doreste satisfacerea tuturor dorintelor neimplinite din viata trecuta si ne forteaza sa traim si sa experimentam viata din plin. Este o planeta a ambitiilor si de aceea este asociata cu politica, Rahu fiind un maestru al strategiei si al manipularii. Tot un atribut al acestui punct nodal sunt si indemanarile tehnice si tot ceea ce tine de tehnica moderna. Despre Rahu se spune ca are o actiune asemanatoare cu Saturn si Uranus.

In sensul opus se situeaza nodul sud lunar Ketu despre care se spune ca creaza legatura dintre lumea materiala si cea spirituala fiind de fapt planeta iluminarii spirituale. Ketu deschide usa spre tot felul de mistere si in masura in care esti interesat de evolutia spirituala iti deschide drumul spre o lume a misterelor si invataturilor secrete. Fiind o planeta spirituala este si o planeta a idealismului care cauta perfectiunea. Ketu da curajul de a explora lumea interioara a sufletului si de a lupta cu energiile negative interioare care stopeaza progresul la nivel spiritual.In sens pozitiv este o planeta a intelepciunii, intuitiei si a vindecatorilor spirituali iar in sens negativ creeaza confuzie si chaos, fenomene bizare si predispune spre vicii.
Ketu poate fi cea mai periculoasa planeta pentru toti aceea care nu sunt interesati de progres spiritual iar pozitia sa in horoscop trebuie examinata cu atentie.
Despre Ketu se spune ca se aseamana in actiune cu planeta Marte si Neptun.
In plus ambele planete au o serie de trasaturi comune cu planeta Pluto. Aceasta ar fi o explicatie a acuratetii unei astrograme vedice studiate chiar si fara prezenta planetelor Uranus, Neptun si Pluto.


Soarele (Surya) in Astrologia Vedica

soareleAsa dupa cum se stie intre Astrologia Vedica /(Hindusa) si Astrologia Occidentala exista totusi niste diferente majore la momentul actual desi in urma cu 2000 de ani cele doua sisteme astrologice au coincis. In prezent Astrologia Vedica mai este cunoscuta si sub numele de Astrologie Hindusa, Indiana, Jyoitish sau Astrologie predictiva pentru faptul ca este utilizata cu succes in predictii. Acest lucru a facut ca Astrologia Vedica sa fie tot mai raspandita in lume in ultimul timp ca o necesitate in special datorita nevoii omul modern de repere in aceasta lume fizica destul de confuza. Este putin cunoscut in Romania si in Europa in general ca unul dintre primii mesageri ai culturii hinduse in Europa a fost nimeni altul decat celebrul guru al formatiei Beatles, Maharishi Mahesh Yogi care a fost de fapt si un foarte bun astrolog vedic ce a instruit o serie de astrologi faimosi in zilele noastre.

Revenind la asemanarile si deosebirile dintre cele doua sisteme astrologice, occidental si indian se poate spune ca primul contact cu Astrologia Vedica a unei persoane care lucreaza cu Sistemul astrologic Occidental poate fi derutant daca nu chiar usor "socant". Aceasta se intampla mai ales in momentul cand descopera ca pozitia Soarelui in Astrologia Vedica se schimba in aproape 70% din cazuri in alt semn zodiacal. Aceasta se intampla deoarece Sistemul Vedic foloseste Zodiacul Sideral care este cu aproximativ 22 grade in urma Zodiacului Tropical. Astfel ca astrologul occidental va fi surprins sa descopere ca un Soare cu un "spirit" liber situat in zodia Varsatorului devine un Soare greoi in Capricorn, un Soare puternic in Zodia Leului devine un Soare matern in zodia Racului sau un Soare dinamic in Berbec devine un Soare mistic in zodia Pestilor. Oricum acest "soc" sau nedumerire pe care o poate avea persoana care vine in contact cu astrologia vedica nu este pe deplin justificata datorita faptului ca in acest caz este vorba despre o evaluare diferita a Soarelui in cele 2 sisteme astrologice. In Astrologia Vedica Soarele are rolul de rege al Sistemului Solar si guverneaza acelasi semn zodiacal ca si in astrologia occidentala doar ca in Astrologia Vedica Soarele are niste componenete in plus. Pentru a intelege aceste componente in plus trebuie sa avem in vedere ca astrologia vedica a aparut in India si daca ne vom reaminti fierbinteala verii anului 2007 atunci poate vom intelege de ce astrologii vedici au plasat Soarele ca fiind natural malefic alaturi de planetele Saturn, Marte, Rahu si Ketu.

In Astrologia Vedica, Soarele nu reprezinta personalitatea asa cum este considerat astrologia occidentala ci reprezinta partea interioara a individului, sufletul sau.
In ceea ce priveste pozitia de exaltare si debilitare este aceeasi in ambele sisteme: Soarele este exaltat in Berbec si debilitat in Balanta iar in plus daca Soarele este puternic in harta unei persoane, poate da acesteia autoritate, mandrie si un tata grozav si puternic in cazul in care zodia leului in harta natala nu corespunde unei case malefice.
Cand Soarele este slab in astrograma rezultatul va fi unul opus: energie scazuta, timiditate, probleme legate de sanatatea proprie sau probleme legate de sanatatea tatalui.

Perioada de influenta a Soarelui asupra unei persoane este de 6 ani conform sistemului Vimshotari Dasha.Celelalte planete au urmatoarele perioade de influenta intro ordine bine stabilita: Luna 10 ani, Marte 7 ani, Rahu 18 ani, Jupiter 16 ani, Saturn 19 ani, Mercur 17 ani, Ketu 7 ani, Venus 20 ani. Observam ca daca insumam duratele fiecarei planete rezulta suma de 120 de ani, cifra care ar trebui sa defineasca lungimea vietii unei persoane pentru ca pe parcursul unei vieti terestre sa experimentam un ciclu complet al influentei tuturor planetelor.

Fiecare persoana este guvernata inca din momentul nasterii de planeta care guverneaza constelatia in care se afla luna in momentul nasterii. Spre exemplu, daca cineva s-a nascut in momentul cand Luna se afla in zodia Leului, aceasta este in perioada 17 august -16 septembrie ( conform zodiacului sideral ) si daca in plus Luna se afla in constelatia Magha ( o grade - 13,20 grade Leu ) aceasta persoana va fi guvernata de Ketu, "planeta" care guverneaza aceasta constelatie.

Astrologia vedica ofera si o serie de remedii ce au menirea de a anihila unele aspecte negative din harta astrologica. In cazul de fata un Soare mai slab in harta natala poate fi fortificat prin utilizarea unor pietre pretioase sau chiar prin a face o serie de fapte bune in ziua de duminica, ziua din saptamana guvernata de Soare.

Jyoitish de fapt inseamna "stiinta luminii" iar sursa fizica de lumina din Univers este Soarele. De altfel Soarele guverneaza si lumina spirituala interioara a fiecaruia dintre noi.

 


© 2019 - all rights reserved