Astrologie Vedica

Articole

Casa a-8-a – Casa transformarilor si obstacolelor

Dintre toate casele casele astrologice, casa a8a este cea mai misterioasa si mai greu de inteles, mai ales ca majoritatea previziunilor complicate/negative se fac prin analiza energetica a zodiei care cuprinde acest segment.

In zodiac, casa a8a este reprezentata de semnul Scorpionului si planeta Marte iar in harta  personala este reprezentata de a8a zodie de la ascendent.
Fiecare casa astrologica la fel ca si zodiile, inmagazineaza atat energii negative cat si energii pozitive, insa, in acest caz datorita faptului ca influentele energetice din acest sector produc in mare parte rezultate nefavorabile, in astrologia vedica casa a8a este considerata o casa malefica.

Pe partea negativa, casa a8a guverneaza obstacolele, bolile cronice, moartea, necazurile,suferinta, datoriile, catastrofele, accidentele grave etc. negative.

Pe partea pozitiva, casa a8a guverneaza energia fizica, regenerarea, transformarile interioare, cercetarile, cercetatorii, astrologia, psihologia, subconstientul, mostenirile, banii castigati fara efort. Aceasta este si o casa a iluminarii si eliberarii spirituale obtinuta prin transformari constiente sau prin suferinta.

Cunoscand si gestionand influenta negativa a casei a8a in harta personala, putem sa estimam cam cat de mult ne putem apropia de scopurile spre care tindem in viata, deoarece acest sector cuprinde slabiciunile noastre fizice si psihice, iar uneori indica partea intunecata a personalitatii pe care nu am reusit sa o controlam /transformam de-a lungul timpurilor. Din acest punct de vedere, casa a8a reprezinta o parte a depozitului karmic negativ din alte vieti. Cunoasterea potentialului negativ al acestei case in astrograma personala indica si efortul pe care va trebui sa-l depunem in confruntarea cu fricile, obsesiile si neputintele noastre iar in masura in care reusim sa invingem  ne apropiem tot mai mult de starea de intelepciune, echilibru,  eliberare.

In astrograma natala a Romaniei, planeta Mercur este situata in casa a8a in conjunctie cu soarele ceea ce indica efortul pe care trebuie sa il faca acest popor pentru purificarea partilor intunecate din subconstientul colectiv si individual.
In masura in care nu exista o preocupare constienta spre o curatenie morala, transformarile au fost, sunt si vor veni in mod dureros.
Deci, karma principala care trebuie rezolvata in mare parte pana in anul 2028 este o karma de transformare deci de evolutie.

 

Rahu si Ketu nodurile lunare in astrologia indiana

Rahu si Ketu sunt doua planete “umbra” numite si noduri lunare.
Nodul nord lunar este dat de deplasarea Lunii de la Sud la Nord iar in drumul sau intersecteaza eliptica. Acest punct este numit Rahu. In mod similar pozitia lui Ketu este data de deplasarea Lunii de la Nord spre Sud iar punctul de intersectie cu eliptica este numit nodul Sud lunar.
Aceste noduri lunare se afla la 180 grade departare unul de altul iar miscarea lor este tot timpul retrograda fata de miscarea directa a planetelor.
Rahu reprezinta lectia cu care se confrunta sufletul in aceasta viata pentru a evolua iar Ketu inmagazineaza actiunile dominante din existenta anterioara.
In harta natala aceste planete se comporta in asa fel incat fiinta umana sa inteleaga ca bunurile lumesti sunt iluzorii.

In plan fizic Rahu da o dorinta puternica de a poseda bunuri si de a castiga, aceasta planeta doreste ca fiinta umana sa guste si sa simta totul iar in momentul in care simturile sunt satisfacute, sa porneasca spre calea iluminarii spirituale. In plus Rahu doreste satisfacerea tuturor dorintelor neimplinite din viata trecuta si ne forteaza sa traim si sa experimentam viata din plin. Este o planeta a ambitiilor si de aceea este asociata cu politica, Rahu fiind un maestru al strategiei si al manipularii. Tot un atribut al acestui punct nodal sunt si indemanarile tehnice si tot ceea ce tine de tehnica moderna. Despre Rahu se spune ca are o actiune asemanatoare cu Saturn si Uranus.

In sensul opus se situeaza nodul sud lunar Ketu despre care se spune ca creaza legatura dintre lumea materiala si cea spirituala fiind de fapt planeta iluminarii spirituale. Ketu deschide usa spre tot felul de mistere si in masura in care esti interesat de evolutia spirituala iti deschide drumul spre o lume a misterelor si invataturilor secrete. Fiind o planeta spirituala este si o planeta a idealismului care cauta perfectiunea. Ketu da curajul de a explora lumea interioara a sufletului si de a lupta cu energiile negative interioare care stopeaza progresul la nivel spiritual.In sens pozitiv este o planeta a intelepciunii, intuitiei si a vindecatorilor spirituali iar in sens negativ creeaza confuzie si chaos, fenomene bizare si predispune spre vicii.
Ketu poate fi cea mai periculoasa planeta pentru toti aceea care nu sunt interesati de progres spiritual iar pozitia sa in horoscop trebuie examinata cu atentie.
Despre Ketu se spune ca se aseamana in actiune cu planeta Marte si Neptun.
In plus ambele planete au o serie de trasaturi comune cu planeta Pluto. Aceasta ar fi o explicatie a acuratetii unei astrograme vedice studiate chiar si fara prezenta planetelor Uranus, Neptun si Pluto.

 

Soarele (Surya) in Astrologia Vedica

soareleAsa dupa cum se stie intre Astrologia Vedica /(Hindusa) si Astrologia Occidentala exista totusi niste diferente majore la momentul actual desi in urma cu 2000 de ani cele doua sisteme astrologice au coincis. In prezent Astrologia Vedica mai este cunoscuta si sub numele de Astrologie Hindusa, Indiana, Jyoitish sau Astrologie predictiva pentru faptul ca este utilizata cu succes in predictii. Acest lucru a facut ca Astrologia Vedica sa fie tot mai raspandita in lume in ultimul timp ca o necesitate in special datorita nevoii omul modern de repere in aceasta lume fizica destul de confuza. Este putin cunoscut in Romania si in Europa in general ca unul dintre primii mesageri ai culturii hinduse in Europa a fost nimeni altul decat celebrul guru al formatiei Beatles, Maharishi Mahesh Yogi care a fost de fapt si un foarte bun astrolog vedic ce a instruit o serie de astrologi faimosi in zilele noastre.

Revenind la asemanarile si deosebirile dintre cele doua sisteme astrologice, occidental si indian se poate spune ca primul contact cu Astrologia Vedica a unei persoane care lucreaza cu Sistemul astrologic Occidental poate fi derutant daca nu chiar usor "socant". Aceasta se intampla mai ales in momentul cand descopera ca pozitia Soarelui in Astrologia Vedica se schimba in aproape 70% din cazuri in alt semn zodiacal. Aceasta se intampla deoarece Sistemul Vedic foloseste Zodiacul Sideral care este cu aproximativ 22 grade in urma Zodiacului Tropical. Astfel ca astrologul occidental va fi surprins sa descopere ca un Soare cu un "spirit" liber situat in zodia Varsatorului devine un Soare greoi in Capricorn, un Soare puternic in Zodia Leului devine un Soare matern in zodia Racului sau un Soare dinamic in Berbec devine un Soare mistic in zodia Pestilor. Oricum acest "soc" sau nedumerire pe care o poate avea persoana care vine in contact cu astrologia vedica nu este pe deplin justificata datorita faptului ca in acest caz este vorba despre o evaluare diferita a Soarelui in cele 2 sisteme astrologice. In Astrologia Vedica Soarele are rolul de rege al Sistemului Solar si guverneaza acelasi semn zodiacal ca si in astrologia occidentala doar ca in Astrologia Vedica Soarele are niste componenete in plus. Pentru a intelege aceste componente in plus trebuie sa avem in vedere ca astrologia vedica a aparut in India si daca ne vom reaminti fierbinteala verii anului 2007 atunci poate vom intelege de ce astrologii vedici au plasat Soarele ca fiind natural malefic alaturi de planetele Saturn, Marte, Rahu si Ketu.

In Astrologia Vedica, Soarele nu reprezinta personalitatea asa cum este considerat astrologia occidentala ci reprezinta partea interioara a individului, sufletul sau.
In ceea ce priveste pozitia de exaltare si debilitare este aceeasi in ambele sisteme: Soarele este exaltat in Berbec si debilitat in Balanta iar in plus daca Soarele este puternic in harta unei persoane, poate da acesteia autoritate, mandrie si un tata grozav si puternic in cazul in care zodia leului in harta natala nu corespunde unei case malefice.
Cand Soarele este slab in astrograma rezultatul va fi unul opus: energie scazuta, timiditate, probleme legate de sanatatea proprie sau probleme legate de sanatatea tatalui.

Perioada de influenta a Soarelui asupra unei persoane este de 6 ani conform sistemului Vimshotari Dasha.Celelalte planete au urmatoarele perioade de influenta intro ordine bine stabilita: Luna 10 ani, Marte 7 ani, Rahu 18 ani, Jupiter 16 ani, Saturn 19 ani, Mercur 17 ani, Ketu 7 ani, Venus 20 ani. Observam ca daca insumam duratele fiecarei planete rezulta suma de 120 de ani, cifra care ar trebui sa defineasca lungimea vietii unei persoane pentru ca pe parcursul unei vieti terestre sa experimentam un ciclu complet al influentei tuturor planetelor.

Fiecare persoana este guvernata inca din momentul nasterii de planeta care guverneaza constelatia in care se afla luna in momentul nasterii. Spre exemplu, daca cineva s-a nascut in momentul cand Luna se afla in zodia Leului, aceasta este in perioada 17 august -16 septembrie ( conform zodiacului sideral ) si daca in plus Luna se afla in constelatia Magha ( o grade - 13,20 grade Leu ) aceasta persoana va fi guvernata de Ketu, "planeta" care guverneaza aceasta constelatie.

Astrologia vedica ofera si o serie de remedii ce au menirea de a anihila unele aspecte negative din harta astrologica. In cazul de fata un Soare mai slab in harta natala poate fi fortificat prin utilizarea unor pietre pretioase sau chiar prin a face o serie de fapte bune in ziua de duminica, ziua din saptamana guvernata de Soare.

Jyoitish de fapt inseamna "stiinta luminii" iar sursa fizica de lumina din Univers este Soarele. De altfel Soarele guverneaza si lumina spirituala interioara a fiecaruia dintre noi.

 


copyright © 2008-2018 - all rights reserved